Palestínčania vyzvali na medzinárodné vyšetrovanie Arafatovej smrti

04.07.2012 Celý región

Ramalláh 4. júla (TASR) - Hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Irikát vyzval dnes na medzinárodné vyšetrovanie príčin smrti palestínskeho prezidenta Jásira Arafata.

Reagoval tak na správy, podľa ktorých švajčiarski vedci objavili v osobných Arafatových veciach stopy rádioaktívneho polónia.

Podľa Irikáta nové zistenia dokazujú, že Arafatova smrť bola politickým aktom. Palestínska samospráva zvažuje možnosť exhumácie jeho telesných pozostatkov.

Arafat (75) zomrel v nemocnici vo Francúzsku v roku 2004 po náhlej chorobe. Podrobnosti o jeho ochorení a smrti neboli zverejnené, čo okamžite vyvolalo množstvo fám a teórií. Mnoho Palestínčanov má už dlho podozrenie, že ich líder bol otrávený.

Hovorca Inštitútu rádiofyziky vo švajčiarskom meste Lausanne v utorok uviedol, že vo veciach zosnulého palestínskeho prezidenta sa našlo prekvapujúco veľké množstvo polónia 210. Súčasne však zdôraznil, že príznaky opisované v Arafatových lekárskych správach nezodpovedali otrave polóniom, takže nateraz nemožno vyvodzovať jednoznačné uzávery.

Arafatova vdova Suha, ktorá o testy požiadala, plánuje iniciovať exhumáciu jeho tela, pochovaného v sídle palestínskej samosprávy v predjordánskom Ramalláhu. Je presvedčená o tom, že jej manžel bol otrávený a nezomrel prirodzenou smrťou.
 

Vyberte región